Sfaturi pentru a avea grijă de articulațiile dumneavoastră

Trecerea timpului și un stil de viață nesănătos au un impact negativ asupra stării oaselor și articulațiilor noastre. Una dintre principalele cauze ale uzurii articulațiilor este pierderea, de-a lungul anilor, a capacității organismului de a produce colagen natural. Atunci când articulațiile se deteriorează, pot apărea disconfort, durere sau chiar pierderea mobilității. Prin urmare, este esențial să ne menținem articulațiile în stare bună, printr-un stil de viață activ, o dietă bună și câteva sfaturi pentru a preveni uzura articulară.

Faceți exerciții fizice și, mai presus de toate, întăriți-vă mușchii.

Mușchii mai puternici protejează mai bine oasele și articulațiile, prevenind astfel durerile și leziunile și îmbunătățind performanțele în sport și în viața de zi cu zi. De aceea, o bună pregătire a forței musculare este foarte importantă. Nu folosim întreaga gamă de mișcare a articulațiilor noastre pentru a efectua mișcările noastre de zi cu zi, astfel încât pierdem mobilitate în timp. Pe de altă parte, dacă efectuăm un antrenament specific, vom exersa întreaga gamă de mișcări și, în consecință, ne vom recăpăta mobilitatea. Evitarea sporturilor cu impact ridicat poate accelera deteriorarea articulațiilor și poate provoca mai devreme disconfort în zonă.

Evitați să fiți supraponderali

O greutate corporală mai mare implică în mod direct o supraîncărcare mai mare a articulațiilor, în special a celor ale membrelor inferioare, cum ar fi gleznele și genunchii, precum și a părții inferioare a spatelui. Urmați o dietă echilibrată și un stil de viață activ pentru a atinge o greutate sănătoasă.

Faceți mișcare în mod regulat și aveți grijă la igiena posturală.

Urmăriți cât timp petreceți stând jos fără să vă mișcați. La fiecare oră sau oră și jumătate ridicați-vă și plimbați-vă puțin. Profitați de ocazie pentru a vă mișca articulațiile, gâtul, umerii, brațele și picioarele. Acest lucru vă va relaxa mușchii și va menține mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor. Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este să vă supravegheați postura în viața de zi cu zi. Desfășurarea activităților zilnice cu o bună igienă posturală ne va ajuta să evităm suprasolicitarea și uzura prematură a articulațiilor noastre.

Efectuați antrenamente specifice de flexibilitate și mobilitate

Adesea neglijat, acesta ar trebui să fie o parte importantă a antrenamentului nostru. Antrenamentul de mobilitate articulară și exercițiile de flexibilitate musculară ar trebui să fie o parte fixă a rutinei noastre de antrenament. Ca și în cazul forței și rezistenței, cu trecerea anilor și un stil de viață nesănătos, mobilitatea naturală a corpului nostru se deteriorează. În timp, acest lucru poate duce la probleme și leziuni ale aparatului nostru locomotor. Echipamentul de stretching de la Wunder Training permite programelor de îmbunătățire a mobilității coloanei vertebrale, șoldurilor, genunchilor, umerilor, coatelor și încheieturilor. În plus, acestea vă permit să întindeți principalele grupe musculare. Profesioniștii noștri vă vor îndruma în utilizarea acestor aparate și vă vor concepe un plan specific de exerciții de flexibilitate, integrându-le în planul dumneavoastră de antrenament personalizat.

Consolidați-vă dieta cu un aport suplimentar

Urmați o dietă variată, cu accent deosebit pe produsele lactate (esențiale pentru întărirea oaselor), proteine (pentru mușchi) și vitaminele A, C și D. Dacă doriți, puteți alege să vă completați dieta cu unele suplimente. Cele mai reprezentative în îngrijirea articulațiilor sunt colagenul, acidul hialuronic și magneziul. Aceste suplimente vă pot ajuta să aveți grijă de articulațiile dumneavoastră.

Consultați un fizioterapeut

Articulațiile care funcționează prost sau dureroase pot afecta cinetica generală sau mișcarea corpului. Un mic disconfort se poate transforma într-o leziune majoră dacă nu este abordat de la început. Este mai bine să știți cum să abordați problema de la început și să o tratați la rădăcină înainte de a fi prea târziu.

Fizioterapeuții oferă asistență de la debutul celei mai mici afecțiuni până la recuperarea funcțională completă. Rolul unui fizioterapeut este de a restabili și de a păstra sănătatea. Tehnici precum masajul, manipulările și mobilizările articulare și întinderile sunt de mare ajutor în păstrarea sănătății articulațiilor și în reducerea la minimum a riscului de accidentare.