Simptomele artritei: semne de avertizare timpurie a bolii

Artrita reumatoidă este o boală autoimună, care poate provoca disconfort, inflamații, dureri articulare și leziuni grave la nivelul aproape întregului organism. Cu toate acestea, cele mai frecvente zone de afectare sunt mâinile, încheieturile mâinilor și picioarele.

Potrivit Medline Plus, boala debutează de obicei la vârsta mijlocie și este cel mai frecventă în rândul adulților în vârstă. Oricine poate avea boala pentru o perioadă scurtă de timp sau simptomele pot apărea și dispărea. Simptomele mai severe pot dura o perioadă mai lungă de timp.

Primele simptome ale artritei reumatoide sunt de obicei observate la nivelul mâinilor, încheieturilor și picioarelor. Cu toate acestea, detectarea timpurie poate duce la un diagnostic primar mai bun și la un tratament ideal.

Boala este rezultatul unei probleme cu sistemul imunitar – care ajută la combaterea infecțiilor -, dar în acest caz atacă din greșeală celulele din mucoasa articulației, provocând inflamarea acestora, devenind foarte rigide și dureroase.

În prezent nu există un tratament pentru artrită, dar un tratament adecvat și exerciții fizice moderate pot ajuta la reducerea crizelor, potrivit Medical News Today. Dacă nu este tratată, cartilajul, oasele și articulațiile ar putea fi afectate permanent.

Pe de altă parte, aproximativ 40 la sută dintre persoanele cu artrită reumatoidă au și semne și simptome care nu implică articulațiile. Printre zonele care pot fi afectate se numără

  • Pielea
  • Ochii
  • Plămânii
  • Inima
  • Rinichi
  • Glandele salivare
  • Țesut nervos
  • Măduva osoasă
  • Vase de sânge

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia în intensitate. În multe cazuri, aceste simptome nu sunt resimțite și pot dispărea în câteva minute, motiv pentru care crizele de artrită reumatoidă alternează între perioade de timp.

Semne timpurii

Unele dintre semnele de avertizare timpurie se referă la modul în care o persoană se simte în general, în timp ce altele sunt specifice articulațiilor.

Depistarea acestor semne de avertizare poate ajuta oamenii să caute un tratament mai eficient. Semnele timpurii de avertizare a AR sunt: :

Oboseală

Înainte de a prezenta orice alte simptome, o persoană se poate simți extrem de obosită și lipsită de energie.

Senzația de oboseală poate afecta

Activitățile zilnice

Relațiile

Dorința sexuală

Productivitatea la locul de muncă

Senzația de oboseală se poate datora reacției organismului la inflamația articulațiilor.

Rigiditate

Rigiditatea poate apărea la una sau două articulații ale degetelor.

Acest tip de rigiditate afectează de obicei o persoană după ce a stat nemișcată mult timp. Prin urmare, acest simptom este cauza rigidității matinale,

sensibilitate articulară

Sensibilitatea articulară afectează mâinile și picioarele.

La mâini, sensibilitatea poate fi resimțită atunci când se apasă pe articulația din mijlocul și de la baza degetelor sau în timpul mișcării, iar la picioare are același efect.

Febră ușoară

Inflamația asociată cu această boală poate face ca oamenii să se simtă rău și să facă febră, iar aceștia pot avea o temperatură ușor ridicată, care este uneori însoțită de oboseală.

Pierdere în greutate

Un al treilea semn de avertizare timpurie a AR este pierderea inexplicabilă în greutate, posibil un efect indirect al inflamației.

Atunci când cineva se simte slăbit și obosit, își poate pierde pofta de mâncare, ceea ce poate provoca rigiditate persistentă, sensibilitate și durere la nivelul articulațiilor.

Dureri articulare
Durerea articulară la nivelul degetelor, încheieturilor mâinilor și picioarelor este un semn al AR. Inflamația face ca mucoasa articulației să se îngroașe și determină, de asemenea, producerea de lichid articular suplimentar. .

Înroșirea articulațiilor
Inflamația din articulații le poate da un aspect înroșit.

Roșeața apare deoarece umflarea determină lărgirea vaselor de sânge din pielea din jur, iar vasele mai largi permit ca mai mult sânge să curgă în această zonă, dând pielii un aspect înroșit.

Umflarea articulațiilor
Articulațiile cu aspect umflat de la nivelul mâinilor și picioarelor sunt un semn constant al artritei. Totuși, umflarea articulațiilor tinde să devină mai evidentă pe măsură ce AR progresează,

Căldură în articulații
Căldura articulațiilor este cauzată de inflamație și poate apărea înainte de apariția roșeață sau umflătură.

Implicarea articulațiilor pe ambele părți
Este obișnuit ca persoanele cu artrită să aibă simptome la aceleași articulații de pe ambele părți ale corpului.

Amorțeală și furnicături
Amorțeala și furnicăturile care afectează mâinile și picioarele sunt un semn timpuriu, deoarece aceste simptome pot cauza compresia nervilor.

Scăderea amplitudinii de mișcare
O persoană poate observa că are dificultăți în mișcarea încheieturii mâinii înainte și înapoi. În timp, deteriorarea articulațiilor poate afecta ligamentele și tendoanele, ceea ce face dificilă îndoirea și îndreptarea acestora.